Zsuzsa Darab Photography
HOMESICK // HONVÁGY

STATEMENT

I was in a very special situation: I got an opportunity to spend four months in Finland. In this closed, cold, greyish-blue haven you could easily feel really lonely.

This is true mostly about the international students, who are getting closer to back home day by day. But far from that safe place, we try to fit in the new
environment, find out more about ourselves, to gain something importatnt, and leave this place with full of experiences. These goals keep our enthusiasm high, even on bad days, and remind us why we came here, what we want to achieve.

I asked my portrait subjects, my foreign friends to think about their home, what it means to them, what they miss, if there’s anything they miss at all?
What kind of feelings they have about being here, being in a journey?
While they remembered the things which are important to them, I took a portrait, silently, not to disturb their memories. I let them influence me to go home with them…
LEÍRÁS

Abban a különleges helyzetben vagyok, hogy egy tanulmányi út során, 4 hónapot tölthetek el a csodálatos Finnországban. Ebben a zárt, hideg, szürkéskék birodalomban, nagyon könnyen elmagányosodik az ember.
Így a tél felé közeledve, az általános hangulat színvonala folyamatosan csökken. A napok egyre csak rövidülnek, és egy masszív felhőréteg visszatartja azt a kevés napfényt is, amiegy kis pozitív energiát csalhatna az emberek szívébe.

Ez leginkább, a kezdetben még nagyon lelkes cserediákokra van hatással, akik minden egyes nappal közelebb kerülnek otthonukhoz. Ki rövidebb, ki hosszabb időt itt töltvén, de mindannyian próbálunk kevésbé idegennek lenni egy idegen országban. Mindenki azért jött, hogy valamire rátaláljon, hogy „gazdagabban” menjen haza. Ez a fő motivációs erő, előbb vagy utóbb, de mind hazamegyünk. Ez tartja bennünk a lelket a rosszabb napokon is, ez késztet arra, hogy eszünkbe jusson, miért is vagyunk itt.

Arra kértem fotóalanyaimat, hogy gondoljanak az otthonukra, hogy mit is jelent nekik, hogy mi az, ami hiányzik, hiányzik-e bármi egyáltalán? Hagyom, hogy hazarántsanak magukkal…